Det finns en uppsjö olika sömnstörningar som leder till ökad sömnighet under dagen:
Ett sätt att ta reda på om narkolepsi föreligger är via s k multiple sleep latency test, där latens till sömn testas. Normalt är denna 10-15 min medan den för narkoleptiker är 2-3 min. Dessutom faller dessa ofta direkt in i REM-sömn. Deras nattsömn är vidare ofta störd med frekventa uppvaknanden och medvetandeförhöjningar i samband med apné och benrörelser.
Etiologin bakom indikerar att sjukdomen är starkt genetisk betingad, även om den utlösande faktorn kan vara en virologisk infektion. Behandlingen inriktar sig på att lindra symptom, vilket sker m h a stimulantia mot ökad sömnighet samt tricykliska antidepressanter och MAO-inhibitorer mot kataplexi.
Typiska undersökningsfynd är för ett polysomnogram andningsuppehåll i 20-30 s och ibland upp till 2-3 minuter, under vilka syremättnad och hjärtslagsfrekvens sjunker. Mot slutet av varje episod uppträde ökad EEG-aktivitet i form av alfa-vågor, EMG uppvisar ökad aktivitet, och ökad hjärtaktivitet, varpå patientern återtar normal andning och cykeln så småningom återupprepas.. Vidare utgörs 30-50% av sömnen av stadiet icke-REM-sömn mot normalt 10 % eller mindre. Medelinsomningstid ligger på ca 2-4 min.
Patofysiologin bakom obstruktivt sömnapnésyndrom inkluderar:
Svaret i form av forcerad andning som uppträder vid hypoxi är reducerat vid REM-sömn, vilket leder till ökad apné.
Behandling kan ske genom att patienten får andas genom en speciell mask som ger ett kontinuerligt positivt tryck som motverkar det sug som får pharynx att kollapsa.